E-COMMERCE: Una forma de comerç en expansió, que necessita d’assessorament especialitzat
L’E-Commerce o comerç electrònic, és a dir, la venda de productes o la prestació de serveis utilitzant mitjans electrònics o xarxes de difusió massiva, internet, va ocupant, cada vegada més, un major percentatge o quota de mercat.
Aquest increment del comerç electrònic, imparable, fa que els que pretenen desenvolupar aquest tipus d’activitat han de prendre tot un seguit de mesures i precaucions a l’hora d’aventurar a posar-la en marxa. Efectivament, una de les qüestions, fonamentals, que s’han de tenir present tant en el comerç en línia com en el comerç offline és la concurrència dels “Consumidors”. Així les coses, si en el comerç offline, els consumidors gaudeixen d’amplis marges de protecció davant l’empresari, en el comerç en línia, aquesta protecció té molta més rellevància, per la pròpia naturalesa d’e-Commerce.
A la plataforma digital en què es desenvolupi l’e-Commerce han de reflectir-se, explicitar i explicar-tot un seguit d’extrems que el que pretenen és garantir els drets dels consumidors. Així, entre d’altres: – Rebre informació correcta, objectiva, certa i comprensible dels productes, béns o serveis posats a la seva disposició; – Dret a rebre còpia del contracte, – Dret a rebre la factura corresponent a la compra, – Dret a rebre tota la documentació relativa a la garantia ia disposar de serveis tècnics per a la resolució d’avaries, – el Dret a desistir de la compra en els terminis legals (amb caràcter general 14 dies).
D’altra banda, abans de formalitzar la compra, el consumidor ha de poder conèixer: – Idiomes en què es pot formalitzar el contracte, – Tràmits que s’han de seguir per a la seva celebració, – Vigència del preu o oferta, – Despeses d’enviament en el cas que n’hi hagi, – Mitjans de pagament disponibles i formes de lliurament.
Així mateix, si l’e-Commerce arxiva el document electrònic en què es formalitza el contracte, ha de comunicar si aquest serà accessible, – Els mitjans tècnics que es posaran a disposició del destinatari, perquè pugui identificar o corregir errors en les dades facilitades.
Celebrat el contracte s’ha de fer l’enviament de justificant de recepció mitjançant correu electrònic o qualsevol altre mitjà de comunicació electrònic equivalent, a l’adreça que el contractant hagi assenyalat, en un termini de 24 hores posteriors a la recepció de l’acceptació i confirmar per correu electrònic o qualsevol altre mitjà de comunicació electrònic l’acceptació rebuda
Han de destacar-se i estar visibles les condicions generals i l’avís legal, la política de cookies i el tractament de les dades, entre d’altres extrems.
En conseqüència, el comerç electrònic és una forma de comerç en auge i expansió, molt utilitzada, però qui desenvolupa una activitat via comerç electrònic ha, sens dubte, deixar-se assessorar per experts en la matèria perquè l’exercici de la seva activitat es trobi dins de la legalitat, tenint en compte que la infracció de determinades normes, en la modalitat d’infraccions molt greus, poden comportar sancions molt elevades, que poden acabar amb el propi negoci.
Font: Jorge Fernández (Director Dep. Mercantil de Barcelona)